Uitstapjes in de omgeving

Vanuit Westende-Bad kunt u met de kusttram langs de hele Belgische kust reizen. Dus met de tram naar Knokke-Heist maar ook met de tram naar Adinkerke naar Plopsaland. De kusttram is een beleving op zich dat u zeker meegemaakt moet hebben.



Oostduinkerke is de enige plaats ter wereld waar de garnalen nog per paard worden gevangen.

Plopsaland in Adinkerke



Een uitstekend uitstapje voor de hele familie, een enige bestemming in een onvergetelijk themapark voor jong en oud. De kinderen ontmoeten er hun beste tv vriendjes, Kabouter Plop, Samson & Gert, Big & Betsy, Piet Piraat en Wizzy en Woppy. De leukste attracties garanderen uren pret. 

Plopsaland attracties

Stuk voor stuk zijn alle attracties toegankelijk voor kinderen vanaf 1 meter, met begeleiding. Plopsaland is een wonderlijke plek die je fantasie blijft prikkelen. Een knorrende maag kan gevuld worden in een van de acht restaurants van pasta tot pannekoeken! Bovendien staan er in Plopsaland vele leuke shows op het programma; o.a. Kaboutershow en een poppenspel rond Piet Piraat. Je mag de figuren van kabouter Plop, Klus of Kwebbel gerust een knuffel geven of misschien wel met ze op de foto.

Brugge



Brugge is in de 9e eeuw gesticht door de Vikingen. De naam Brugge is waarschijnlijk afkomstig van het oud-Scandinavische woord 'Brygga' dat haven betekent. Al vanaf de 13e eeuw was Brugge een belangrijk internationaal handelscentrum. Van over de hele wereld kwamen ze hier hun producten verkopen en Vlaamse textiel producten hier kopen. In de 14e eeuw werd Brugge ook nog eens het financiële centrum.

Het verval van Brugge begon in de 15e eeuw en in de 16e eeuw was de vroegere glorie van Brugge alleen nog maar herinnering. In het midden van de 19e eeuw was Brugge één van de armste steden. Maar in de 20e eeuw kwam Brugge weer tot leven. Brugge werd door toeristen ontdekt en de erfenis van de Middeleeuwen werd een nieuwe bron van welvaart voor het Venetië van het Noorden.

Diksmuide



Diksmuide ligt aan de IJzerstroom, situeert zich midden in de Vlaamse Westhoek, een bestemming vol pure verwondering.


Talrijke monumenten, begraafplaatsen en loopgraven herinneren ons echter ook aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. In de 'Dodengang' en de IJzertoren komt het front weer tot leven.

In de directe omgeving nodigen eindeloze vergezichten dan weer uit tot wandelen, fietsen of een tochtje op de IJzer. Je komt door charmante dorpskernen, de open ruimte en beschermde natuurgebieden.

De gezonde lucht brengt uiteraard rust, maar ook levensgenieters ontdekken hier een al vlug een streekspecialiteit of laten zich verwennen door de gezelligheid, en dit zeker tijdens één van de vele evenementen.

In Diksmuide overnachten kan zowel 'op den buiten' als in het gezellige stadsmidden, op de camping of in een 2 tot 4-sterrenhotel, een gastenkamer of een vakantiewoning op de boerderij.

Diksmuide, op 15 km van zee, is ideaal voor uw uitstap of korte vakantie, zowel in groep, met de familie, met zijn tweetjes of alleen.
 
Veurne



Veurne wordt voor het eerst vermeld in 877 als Furnae, in een lijst van bezittingen van de Sint-Bertijnsabdij van St.-Omer (F). De naam zou verwijzen naar een eilandje, dat boven het moerassige, waterrijke gebied uitstak. De inwoners van Veurne noemt men Veurnaars of Veurnenaars.

Veurne is ontstaan rond een burcht, opgericht ter verdediging tegen de Noormannen op het einde van de 9de eeuw. Daarna werd het één der best versterkte plaatsen in het graafschap Vlaanderen. De gemeenschap, die rond de burcht was komen wonen, verkreeg in de 12de eeuw stadsrechten. In het Stadspark bevindt zich nog steeds de mote (burchtwarande).


Veurne nam in de 12de en 13de eeuw actief deel aan het economisch leven. De stad was lid van de Londense Hanze, een groepering van Vlaamse steden, die handel dreven met Londen. Door een breuk in de Vlaams-Engelse betrekkingen (1270) kwam Veurne in een crisisperiode terecht, die aansleepte tot het einde van de 16de eeuw. De stedelingen hielden er de spotnaam van "Veurnse Slapers" aan over.

In de 15de en 16de eeuw werd de streek geteisterd door tal van oorlogen. Zo gingen heel wat kunstwerken in kloosters en kerken verloren door de vernielingen van beeldenstormers en gereformeerden. 

Na de Slag van Waterloo en de vereniging met Nederland (1815) kende Veurne een tijd van rust. Het was de eerste Belgische stad die de eer had Leopold I als Koning der Belgen te verwelkomen.

Tijdens de oorlog 1914-’18 was Veurne de voornaamste vrije Belgische Stad, daar het mede dank zij een van zijn inwoners achter de overstroomde Ijzervlakte lag. Karel Cogge was toezichter bij de Noordwatering Veurne en gaf aan de militaire overheid de technische bijzonderheden voor de overstroming van de IJzervlakte, die in 1914 tegen de Duitsers uitgevoerd werd.

In 1940 werd Veurne heftig verdedigd door de Engelsen bij hun aftocht langs Duinkerke. De stad werd zwaar beschadigd. Maar één na één werden de wonden geheeld, en Veurne blijft steeds de trouwe wachter over het land van melk en honing, de hoofdplaats van Veurne-Ambacht.  

Koksijde

Koksijde is ook één van de badplaatsen aan de Belgische kust. De gemeente bestaat uit de kernen Koksijde, Oostduinekerke, St. Idusbald en Wulpen. Koksijde is een groot natuurgebied.

Ieper



De draperie of lakenhandel zorgt in de 12de eeuw voor een snelle groei van de jonge stad. Ieper wordt, na Brugge en Gent, één van de belangrijkste lakencentra met internationaal afzetgebied. Zelfs in het Russische Novgorod wordt het Ieperse laken verkocht. In 1260 telt de stad volgens sommige bronnen 40.000 inwoners en het Ieperse laken beheerst de wereldmarkt. In die periode start de bouw van belfort, lakenhalle en kathedraal. De lakenhandel neemt zo'n vaart dat de lokale wolvoorraden ontoereikend worden. Engeland wordt de beste en weldra enige leverancier.

Ambachten en gilden ontstaan. Klauwaarts en Leliaarts komen op politiek vlak aan bod. De overwinning van 1302 in Kortrijk fnuikt de industriële macht van de patriciërs. De strijd onder Jacob en Filips van Artevelde bezegelt de overwinning van de democratie.

De 14de eeuw boekt op economisch vlak een felle achteruitgang. De voornaamste oorzaken: gebrek aan wol, vermindering van de afzetgebieden, de epidemie van 1316, de verbanning van talrijke ambachtslieden na de Slag bij Cassel in 1328 en de vernieling van de buitenwijken in 1383.

Van 1385 tot 1585 maakt Ieper een vervalperiode mee. Tijdens de 17de en 18de eeuw is Ieper een grensstad. Opeenvolgende bezetters verbouwen haar tot een reusachtige vesting. Onder het bewind van Albrecht en Isabella gaat de stad wat beter voor de wind. Van 1559 tot 1801 is Ieper ook een bisschopsstad. Jansenius is wellicht de meest bekende bisschop. Met zijn boek "Augustinus" lag hij aan de basis van het jansenisme, een strengere vorm van het protestantisme.


Na Habsburg en Frankrijk vermindert het belang van de vesting Ieper onder Nederlands en Belgisch bewind. Ieper schijnt in te slapen tot in augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog losbarst Vier jaar lang wordt de stad beschoten en tot puin herleid. 500.000 soldaten sneuvelen in Ieper en omgeving en liggen begraven op zowat 170 militaire begraafplaatsen. De heropbouw van de compleet verwoeste stad zou meer dan 40 jaar duren.